dimecres, 26 d’octubre del 2011

Una bona dieta!

Necessitem alimentar-nos

Després de la jornada laboral, gastem una determinada quantitat d’energia depenent de la nostra constitució ( pes, altura) i activitat, per recuperar l’energia gastada ens alimentem
L'alimentació es el conjunt d'activitats i processos pels quals prenem els aliments portadors de les substàncies nutritives necessàries per el manteniment de la vida en el nostre cos

Classes d’aliments:
Hi ha uns aliments que ajuden al creixement i a renovar els teixits del nostre cos. Són els aliments PLÀSTICS o constructors. (proteïnes, lactis)
Uns altres aliments ens proporcionen l'energia necessària per a moure'ns, caminar, córrer... Són els aliments ENERGÈTICS. ( hidrats de carboni, greixos)
També hi ha uns aliments que ens protegeixen de les malalties i estan alerta del bon funcionament del cos. Són els aliments  REGULADORS. ( fruita, verdura)
Els aliments estan compostos per moltes substàncies diferents. El nostre cos només necessita i aprofita els nutrients.

Hi ha sis nutrients basics:


Proteïnes
 
Es troben principalment en els aliments plàstics. Les proteïnes d'origen animal abunden en la llet, la carn, el peix i els ous.
Les proteïnes vegetals es troben en els fruits secs i les llegums.
Encara que aquests aliments són molt necessaris, no convé menjar-ne grans quantitats perquè són difícils de digerir

Glúcids: 
         
També es diuen HIDRATS DE CARBONI. Aporten l'energia que l'organisme gasta de forma immediata.
N'hi ha molts en el pa i les pastes (macarrons, fideus...) a l'arròs, patates, dolços.

Greixos:

També es diuen LÍPIDS. Aporten l'energia de reserva.
En porten l'oli, la mantega, els embotits, la xocolata.
No s'ha d'abusar d'aquests aliments, perquè s'acumulen al cos en forma de grassa i són molt difícils d'eliminar
Vitamines:

Aquests principis alimentaris es troben principalment en els aliments reguladors. On n'hi ha més és a les fruites i les verdures.
Els aliments que tenen vitamines van molt bé pel nostre cos i són molt fàcils de digerir

Minerals:

Tenen també una funció reguladora.
Alguns s''utilitzen com a elements constructors del cos, com és el cas del calci que forma els ossos. El nostre cos també necessita ferro, sodi, potassi, fluor...
Aigua:

És un element bàsic per a la vida. És el principal constituent del nostre organisme, ja que el 62 % del nostre cos és aigua. També és el medi en el qual es realitzen tots els processos biològics
DIETA EQUILIBRADA

Una dieta equilibrada vol dir menjar la quantitat i varietat d’aliments necessaris segons la edat i l’activitat física de cada persona.

Per elaborar la dieta qualitativa utilitzarem les piràmides o triangles de l’alimentació, ens basarem en el model proposat per la SENC ( societat Espanyola de Nutrició Comunitària)
Les piràmides tenen com a avantatge que mostren molt gràficament quina és la base de la nostra dieta ( farinacis, fruita, verdura i oli d’oliva)


Nombre racions exemple
FARINACIS  4 – 6 racions/dia 60 grams pa
FRUITA > o = a 3 / dia 120-200 grams
VERDURA > o = 2 150 -200 grams
OLI D’OLIVA 3- 6 cullerades/ dia
LÀCTICS 2- 4 racions/ dia 200 -250 ml llet
CARN, PEIX, OUS, LLEGUMS 2 racions/ dia 100grams de carn, 120-150 grams de carn, 2 ous..
CARNS GREIXOSES, EMBOTITS OCASIONALMENT
BEGUDES REFRESCANTS, GELATS, DOLÇOS OCASIONALMENT
0-2 racions dia
1 sobret sucre

Per poder calcular les necessitats energètiques que necessitem diàriament es recomanable calcular les kcal diàries que necessitem per poder sobreviure i que ens permeti realitzar les activitats de la vida diària ( treballar, estudiar, jugar, fer exercici...)

Hi ha diferents mètodes que ens permeten calcular aquestes necessitats que són:

    Equació de Harris- Benedict
Home: 66+(13,8 x P) + ( 5 x T)- ( 6,8 x edat)
Dona: 655+(9,6 x P) + (1,8 x T) – (4,7 x edat)

    OMS


HOME DONA
0 a 3 anys 60,9 (P) + 54 61,0 (P) - 51
3-10 anys 22,7 (P)+ 495 22,5 (P)+ 499
10-18 anys 17,5(P)+651 12,2 (P)+ 746
18-30 anys 15,3 (P)+ 679 14,7 (P)+ 496
30-60 anys 11,6(P)+ 879 8,7 (P)+ 829
> 60 anys 13,5(P)+487 10,5(P)+596

      Mètode directe

 Metabolisme basal = 24 kcal x kg de pes real

 el resultat el multiplicarem per; FACTOR ACTIVITAT:
-

Lleugera Moderada     
(>2h set. d’exercici)
intensa
HOME 1,55 1,78 2,10
DONA 1,56 1,64 1,82







mirar!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada